Medische echo’s

Keuzevrijheid is heel belangrijk tijdens de zwangerschap.
Wist je dat je zelf kunt kiezen waar je jouw medische echo’s laat maken? Echopraktijken werken namelijk onafhankelijk van verloskundigenpraktijken.

Wil jij de 13- en 20 weken echo bij Vita Bella laten doen? Geef dit dan aan bij de verloskundigenpraktijk en wij regelen de rest. De uitslag van het onderzoek wordt na de echo naar de verloskundige gestuurd.

Echopraktijk Vita Bella biedt hoogwaardige kwaliteit echo’s en een persoonlijke, mensgerichte benadering. Om het zo toegankelijk mogelijk te maken, zijn mijn spreekuren niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en in het weekend. Dit is vooral handig voor partners, zodat zij geen verlofuren van hun werk hoeven op te nemen om bij de echo’s aanwezig te kunnen zijn.

Medische echo's

Termijnecho

Bij een termijnecho wordt gekeken hoelang je precies zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum zal zijn.

*Het kan zijn dat het kindje niet goed wil liggen. Er wordt dan gevraagd even wat te gaan drinken of een rondje te lopen. Hou hier rekening mee met het plannen van de afspraak. Mocht het echt niet lukken, dan wordt een nieuwe afspraak gepland om de echo te herhalen.

**Het wordt aangeraden om met een volle blaas te komen.

Medische echo's

13 weken echo

De 13-weken echo wordt ook wel Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) genoemd.
Vanaf september 2021 krijgen alle zwangeren in Nederland de keuze om de 13-weken echo te laten doen. Deze echo is niet verplicht en wordt uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. 

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de lichamelijke ontwikkeling en groei van de baby. Ook wordt er gekeken naar de ligging van de placenta, navelstreng en hoeveelheid vruchtwater.

Dit onderzoek is als bevolkingsonderzoek onderdeel van van de prenatale screening (=onderzoek voor de geboorte). 

Voor meer informatie over de 13 weken echo verwijs ik je graag naar de volgende website:
13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

LET OP: De 13weken echo vervangt niet de 20weken echo. Beide onderzoeken hebben hetzelfde doel en blijven naast elkaar bestaan. Je kunt zelf kiezen of je kiest voor beide echo’s, geen echo of één van de twee echo’s.

De uitslag van dit onderzoek is direct bekend.

*Als er bepaalde structuren niet beoordeeld kunnen worden door de ligging van het kindje, kunnen we met een inwendige echo het echo onderzoek voortzetten. Lukt dit nog niet, dan wordt de niet-geziene structuren met de 20-weken echo alsnog bekeken.

**Het wordt aangeraden om met een volle blaas te komen.

***Zorg dat de verloskundige een aanvraag stuurt via Peridos voor deze echo, zodat deze vergoed wordt.

Medische echo's

20 weken echo

De 20-weken echo wordt ook wel Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO) genoemd. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de lichamelijke ontwikkeling en groei van de baby. Ook wordt er gekeken naar de ligging van de placenta, navelstreng en hoeveelheid vruchtwater.

Je kunt kiezen of je de 20-weken echo wilt laten doen.
Dit onderzoek kan worden uitgevoerd tussen 18-21 weken zwangerschap en bij voorkeur tussen de 19-20 weken zwangerschap.

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de volgende website:
20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

De uitslag is direct bekend.

*Het kan zijn dat het kindje niet goed wil liggen. Er wordt dan gevraagd even wat te gaan drinken of een rondje te lopen. Hou hier rekening mee met het plannen van de afspraak. Mocht het echt niet lukken, dan wordt een nieuwe afspraak gepland om de echo te herhalen.

**Het wordt aangeraden om met een volle blaas te komen.

Medische echo's

Groeiecho / placentalokalisatie / ligging / CX-lengtemeting

Een groeiecho is een echo om te kijken of je kindje goed groeit. Hierbij wordt de omtrek van het hoofdje, omtrek van het buikje en botje van het bovenbeentje gemeten. Ook kijkt de echoscopist naar de ligging van het kindje en de hoeveelheid vruchtwater.

Bij een placentalokalisatie kijkt de echoscopist eerst naar de groei van het kindje. Daarna wordt met behulp van een inwendige echo gekeken wat de afstand is tussen de placenta en de baarmoedermond (cervix). 
Dit is vaak in combinatie met een CX-lengtemeting, waarbij de baarmoederhals gemeten wordt.
Deze meting wordt vooral gedaan bij risico op vroeggeboorte, bij een lisexcisie in je anamnese en bij tweelingzwangerschappen. 

Let op: bij een placentalokalisatie, liggingsecho en CX-lengte meting is een groeiecho niet verplicht. Wil je dit niet? Geef dat dan gerust even aan.