Contact

Vragen, verzoeken of opmerkingen zijn van harte welkom. Vul het formulier in en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op.
Ik ben vanwege het werk vaak niet telefonisch bereikbaar. Je kunt me wel een whatsapp bericht sturen naar 06-491 86 237.

Volg Vita Bella op Instagram @echopraktijkvitabella.nijmegen en @geboortedoula.nina voor de laatste nieuwtjes, leuke echofoto’s en blogs. 

F.A.Q.

Echoscopie is een andere naam voor een ultrageluidsonderzoek. Dit is een techniek waarmee de organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente geluidsgolven die worden uitgezonden door een transducer. Het menselijk oor kan ze niet horen. De organen en botten kaatsen de geluidsgolven terug en worden zichtbaar gemaakt op een beeldscherm.

Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen.

Er zijn twee manieren om een echo te maken: op de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). Als er vroeg in je zwangerschap reden is om de baby en/of baarmoeder te bekijken, krijg je een inwendige echo. De baarmoeder zit dan nog diep in het bekken, achter het schaambeen. Via de vagina kan de transducer dichter bij de baarmoeder komen en betere beelden maken.

Een inwendige echo geeft geen extra risico bij bloedverlies en je kunt er geen miskraam door krijgen. Een inwendige echo gaat het makkelijkst met een lege blaas. Je kan dus het beste van tevoren plassen.

Na tien weken zwangerschap kan een echo meestal uitwendig worden gemaakt. Bij een uitwendige echo wordt je gevraagd je buik te ontbloten. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt wat gel op je buik aangebracht, waarna de echoscopist met de echokop je baby opzoekt. 

Bij een 2D echo zie je het kindje in de bekende zwart-wit beelden. Je ziet eigenlijk steeds een heel dun plakje, dus een doorsnede van het kindje. Bij een 2D echo kijk je als het ware door het kindje heen en zie je alles aan de binnenkant. De 2D beelden worden bij de medische echo’s gebruikt. Je kunt dan heel duidelijk het kindje zien. Tot ver in de zwangerschap kun je hele mooie 2D beelden krijgen. Bij een 2D echo is de ligging van de kleine minder belangrijk omdat als er wat voor het gezichtje ligt, b.v. de handjes je nog het gezichtje goed kan zien, omdat je door de armpjes “heen kijkt”,

Bij een 3D echo wordt er een extra diepte en kleur aan de 2D doorsnede toegevoegd. 3D betekent drie dimensionaal. Dat betekent dat je 3 dimensies ziet, namelijk lengte, breedte en diepte. Het grootste verschil tussen de 2D echo  en de 3D echo is; bij de 2D echo kijk je als het ware door het kindje heen; waardoor je b.v. alle orgaantjes ziet. De 3D kijkt net als wij nergens doorheen, maar erom heen. Dus alles wat voor het gezichtje ligt is op de 3D echo te zien. Zoals b.v. armpjes. 3D beelden zijn stilstaande beelden zoals je foto’s. Tegenwoordig is het een combinatie met 4D, En dat zijn de bewegende 3D beelden. Omdat dit veel leuker is als je het kindje ziet bewegen, worden er bijna geen 3D beelden meer gemaakt, maar 3/4D.

Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden. Een 4D echo wordt ook wel “realistic vue” genoemd. De beweging van het kindje tijdens de echo is de 4de dimensie. Bij een 4D echo zie je het kindje afwisselend in 2D zwart-wit beelden en in bewegende 3D kleuren beelden. Om een mooie 3/4D echo te maken moet de echoscopist eerst in zwart-wit 2D het kindje op de juiste manier in beeld krijgen, dus bv. het gezichtje voor de ‘camera’ om vervolgens naar de kleuren 3/4D over te schakelen. Dit gebeurt regelmatig om elke keer de juiste positie van het kindje het best in beeld te brengen. Ook als het een druk kindje is, moet de echoscopist wat vaker het kindje ‘opzoeken” in 2D om het weer goed achter de camera te krijgen.

Hoewel ik als gediplomeerd echoscopist prachtige beelden kan maken van jouw kindje, ben ik ook afhankelijk van een aantal factoren voor het maken van mooie beelden. 
Dit zijn:
– Een ongunstige of diepe ligging van het kindje in de baarmoeder, bijvoorbeeld als het met de rug naar jouw buikzijde gedraaid ligt. De baby kan zich ook verstoppen achter de voeten, armpjes en/of navelstreng.
– De dikte van de buikwand van moeder.
– Beperkte hoeveelheid vruchtwater tussen het gezicht van het kindje en de buikwand of placenta.
– Een lege blaas. Zorg dus dat je bij een 3/4D echo altijd met volle blaas komt.

Je kunt zelf nog een aantal dingen doen om de afspraak te voorspoedigen:
– In de week voorafgaand aan de afspraak minimaal 2 flesjes water per dag drinken.
– Op de dag van de afspraak jouw buik niet insmeren met olie of crème.
– Vanaf een uur voor de afspraak niets meer eten.
– Iets kouds te drinken en wat te eten meenemen naar de afspraak.

Wanneer de baby zich echt niet laat zien, mag je altijd nog een keer kosteloos terug komen voor een nieuwe poging!

De echo’s op eigen verzoek (pretecho’s) zijn voor eigen rekening.

De 13- en 20 weken echo wordt via Vita Bella vergoed.

Alle andere verloskundige echo’s, zoals de vitaliteitsecho, de termijnbepaling, de groeiecho en de placentalocalisatie komen voor eigen rekening.
Vita Bella heeft geen contracten met zorgverzekeraars. Omdat deze normaal wel onder de basisverzekering vallen, heb je kans dat deze toch vergoed wordt. Je krijgt daarom na afloop van de echo de factuur mee.

Dus: na afloop van de verloskundige echo kan deze via een betaalverzoek betaald worden. Een factuur krijg je mee, deze kan je indienen bij de zorgverzekeraar, soms krijg je toch (een deel van) het bedrag terug.

Ben je niet verzekerd? Dan betaal je de echo zelf. Je krijgt een factuur mee en deze kun je later indienen bij de verzekering, wanneer je wel bent aangesloten.

Bij het boeken van je pretecho wordt gevraagd via iDeal af te rekenen. Voor het betalen van de USB en producten uit de webshop vraag ik gepast geld mee te nemen.
Bij Vita Bella kan namelijk niet per pin betaald worden.

Hoeveel mensen mee komen naar de echo laat ik helemaal aan jou over.
Wees je er wel van bewust dat de ruimte niet zo groot is en bij een grote groep niet iedereen kan zitten. 

Na het boeken van je echo krijg je een e-mail ter bevestiging. Via deze e-mail kom je in je eigen portaal waar je afspraken kunt verzetten of kunt annuleren.

Afspraken kunnen tot 24u van te voren kosteloos worden geannuleerd. Binnen vijf werkdagen wordt het geld dan automatisch teruggestort op je rekening.

Bij Vita Bella is het in de Kastanjelaan zelf betaald parkeren van 09:00 – 16:00 uur. Vijf meter om de hoek op het Knollenpad of aan de andere kant op de Haterseweg is het wel gratis parkeren.

Dit verschilt per termijn.

Tot 8-10 weken zwangerschap adviseer ik met een lege blaas te komen, aangezien de vroege echo’s vrijwel allemaal vaginaal zijn.

Na 8 weken is het juist fijn als je met volle blaas komt, zodat het kindje beter zichtbaar is. Mocht het kindje niet handig liggen voor de echo, kun je altijd nog plassen.