Over

Over Nina

Dit ben ik…  Op deze foto sta ik samen met mijn twee dochters Zoë (2014) en Noa (2019). Niet op de foto, maar wel onderdeel van ons gezin zijn onze drie katten Woolie, Captain & Vie.

Sinds 2018 werk ik als echoscopist en blijf ik mij ontwikkelen door bijscholingen te volgen. Ik ben gecertificeerd voor alle type zwangerschapsecho’s, waaronder de 13weken en 20weken echo.
Tevens ben ik doula en sinds augustus 2023 ben ik gestart met Vita Bella naast mijn werk als medisch echoscopist (13- en 20 weken echo’s) in Boxmeer en Amersfoort.

Mijn fascinatie voor zwangerschap en geboorte is er al heel lang, maar invloed op het leven heb je niet altijd, waardoor de weg naar de geboortezorg niet zonder omwegen was. Ik heb facilitair management gestudeerd. Drie jaar verloskunde, docent Nederlandse Gebarentaal (dus ja; ik ben gebarentaalvaardig) en uiteindelijk echoscopie. Uiteindelijk komt alles in mijn rugzakje mooi samen en blijkt niks voor niets te zijn.

Na een aantal jaar als echoscopist ervaring opdoen is Vita Bella geboren. Ontstaan vanuit de wens om prachtige echo’s te maken gecombineerd met de persoonlijke begeleiding in de vorm van doula diensten.

Bij Vita Bella hecht ik veel waarde aan het bieden van een eerlijk en compleet beeld van alle opties die je hebt tijdens je zwangerschap. Dit is niet alleen van belang voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je emotionele welzijn en dat van je ongeboren kind. Zwangerschap is een ingrijpende ervaring die niet alleen jouw lichaam verandert, maar ook je geest en emoties beïnvloedt. De keuzes die je maakt en de manier waarop je de zwangerschap beleeft, kunnen een blijvende impact hebben – zowel op jou als op je kindje.

Volgens Anna Verwaal, expert in prenatale psychologie, heeft de manier waarop een vrouw haar zwangerschap ervaart, een krachtige invloed op de ontwikkeling van haar baby. Verwaal benadrukt dat de emoties, gedachten en ervaringen van de moeder een soort ‘imprint’ achterlaten bij het kind. Dit betekent dat hoe jij je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft, zich kan vertalen in diepgewortelde indrukken voor het kindje. Zelfs de manier waarop de bevalling plaatsvindt, kan invloed hebben op de start van het leven van je baby. Een bevalling die bijvoorbeeld als stressvol of traumatisch wordt ervaren, kan bijvoorbeeld invloed hebben op het emotionele welzijn van het kind op latere leeftijd.

Daarom vind ik het van essentieel belang om zwangere vrouwen bewust te maken van de impact van hun keuzes en ervaringen. Door je bewust te zijn van de emotionele en psychologische invloed die je zwangerschap en de bevalling hebben, kun je met meer zorg en aandacht omgaan met jezelf en je baby.
Het doel is om niet alleen een weloverwogen keuze te maken op het gebied van fysieke zorg, maar ook om een emotioneel veilige en ondersteunende omgeving te creëren voor zowel jezelf als voor je kindje.

Bij mijn begeleiding draait het om het bieden van heldere informatie en het aanmoedigen van bewustzijn rondom de diepe impact die de zwangerschap heeft. Door samen met jou te kijken naar je keuzes en gevoelens, kun je met vertrouwen beslissen wat het beste is voor jou en je baby, zowel lichamelijk als emotioneel. Zo krijg je de regie over je zwangerschap, zodat je met een gevoel van rust, zelfvertrouwen en een sterke band met je kindje de reis kunt maken naar het moederschap.

De combinatie met de echo’s
Anna Verwaal: ”Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.”

Tijdens de zwangerschap worden er veel echo’s gemaakt, zeker in het begin. Het is het eerste visuele contact met het kindje. Bij veel ouders is er een groot verlangen naar het kindje en naar het ouderschap. Dit kan ook voor onzekerheid zorgen. Het is fantastisch dat we daarom een techniek hebben, waarmee we afwijkingen bij het kindje kunnen opsporen om hier tijdig op te kunnen anticiperen. 

Het komt echter geregeld voor dat de kindjes niet in de gewenste positie ligging om de vereiste beelden volgens protocol te kunnen maken. Of ligt gewoon niet handig voor de echo. Er wordt dan gezegd: ‘de baby is eigenwijs’. Maar is de dat echt zo? Een kindje is op dat moment al zijn of haar energie aan het steken in ontwikkelen en groeien en maakt zich geen zorgen over echo’s, lichamelijke ontwikkelingen en groeicurves. 

Wat de reden voor de echo ook is, laten we het kindje het vertrouwen en de ruimte geven en niet als eigenwijs bestempelen. Mocht het kindje niet in de gewenste positie liggen, loop gerust een rondje, drink/eet wat of kom op een ander moment (kosteloos) terug. Deze rust en vertrouwen zorgt ervoor dat uiteindelijk in het grote deel van de baby’s alles wel gezien wordt zonder porren en forceren.